Bouw nieuwe woningen onderuit

In 2019 werd voor ruim 57 duizend nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven, 18 procent minder dan in 2018. In het laatste kwartaal groeide de omzet van bouwbedrijven met 2,1 procent. De laagste groei in vier jaar. Daarnaast stijgt het aantal faillissementen in de bouw voor het zesde kwartaal op rij. Weinig opbeurende cijfers in een woningmarkt met een tekort aan betaalbare woningen.

De overheid streeft naar de bouw van 75.000 nieuwe woningen per jaar. Vorig jaar werden er circa 71.000 opgeleverd. Aardig in de richting dus. Toch is daarmee het lek nog niet boven. Onder andere door de stikstofcrisis is het aantal afgegeven vergunningen sterk gedaald. Het duurt een tijd voordat een vergunning ook daadwerkelijk resulteert in een nieuw opgeleverde woning. Pas dit jaar zien we de gevolgen goed terug in de aantallen.

Nieuwbouwplannen Almere Pampus
Zeker rond drukke steden als Amsterdam is de woningnood hoog. Diverse coalitiepartijen pleiten voor een grootschalig nieuwbouwproject in Almere. Het plan is om in Almere Pampus 25.000 nieuwe woningen te realiseren. Goed voor 50.000 tot 60.000 bewoners. Hiermee lijkt de overheid ook te beseffen dat actie noodzakelijk is.

Structureel nieuwbouw stimuleren
Projecten als Almere Pampus zijn positief maar geen oplossing voor de langere termijn. Uiteindelijk is de woningmarkt het meest gebaat bij een structurele toename van het aantal nieuwbouwwoningen. Rabobank becijferde recent een tekort van 315.000 woningen. Een aantal dat oploopt zolang stikstofproblemen de bouw belemmeren. Zelfs bij het streven van de overheid duurt het zo’n 5 jaar voordat dit gat opgevuld is.

Investeerders op de strafbank
Politiek Den Haag debatteert intussen driftig over mogelijke oplossingen. Kopers van woningen voor de verhuur worden daarbij op de strafbank gezet. Deze investeerders drijven de prijzen op en kapen woningen voor de neus van particuliere kopers weg, zo is een veelgehoorde mening. In de praktijk ligt dit iets genuanceerder. De sterke prijsstijging waar investeerders van profiteren is alleen mogelijk omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Komen we toch weer terug waar het uiteindelijk om gaat, zorgen voor fors meer nieuwe woningen.

Woningprijs stijgt verder
Economen van de Rabobank voorzien dit jaar een prijsstijging van 5,5 procent. In 2021 wordt een beperkte stijging verwacht (2,1 procent). Mocht deze voorspelling uitkomen betaal je eind volgend jaar gemiddeld €25.000 meer voor de gemiddelde woning dan in 2019. Over het algemeen zijn economen voorzichtig in hun vooruitzichten. Het zou ons niet verbazen als de huizenprijzen harder stijgen wanneer de overheid niet doorpakt.

Lage rente en hulp van ouders
Bij een hoge hypotheekrente kun je minder lenen met hetzelfde inkomen. De huidige extreem lage rente maakt het juist mogelijk om in verhouding meer te lenen. Voor een grote groep is het kopen van een woning desondanks niet mogelijk. In veel gevallen wordt een hypotheek aangevuld met een schenking van ouders of een erfenis. Op deze manier verschuift de betaalbaarheid van woningen en heb je steeds minder kans als jij niet in die luxepositie zit.

Heb je zelf plannen om binnenkort een woning te kopen? We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden in jouw situatie. Laat hiervoor een reactie achter via het onderstaande formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Hypotheekadviseurs B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie